نشست هم اندیشی بررسی نظام مدیریت وقف در عرصه بینالملل برگزار شد / ارائه یافته های مطالعات تطبیقی وقف و امور خیریه
نخستین نشست بررسی نظام مدیریت وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل در سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد.
به گزارش راسخون به نقل از ستاد خبری و اطلاع رسانی دهه بزرگداشت وقف، نخستین نشست بررسی نظام مدیریت وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل عصر دیروز در سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد.
برپایه این گزارش،محمد روح الامینی، معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان اوقاف و امور خیریه در نخستین نشست بررسی نظام مدیریت وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل اظهار کرد:این نشست با هدف ارائه مطالعات تطبیقی انجام شده در نظام مدیریت وقف و امور خیریه در 25 کشور منتخب جهان و دستاوردهای این کشورها در این عرصه، برگزار می شود.
روح الامینی ادامه داد: در مطالعات صورت گرفته در خصوص مدیریت وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل تلاش کردهایم تا تجارب کشورهای جهان در این زمینه بررسی شده و بکوشیم ساز و کار مناسبی را برای جلب کمکهای وقفی و امور خیریه طراحی کنیم.
وی بیان کرد: مطالعات تطبیقی مناسبی طی یک سال اخیر از دستگاههای متولی وقف در ایران و جهان صورت گرفته و امروز نتایج آن نهایی شده است.
بهره مندی از تجارب سایر کشور
همچنین در بخش دیگری از این نشست، مسعود رحمتی، مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل سازمان اوقاف و امور خیریه عنوان کرد: مطالعات تطبیقی وقف و امور خیریه از سوی سازمان اوقاف از 25 کشور جهان صورت گرفته و در این زمینه تلاش داریم تا از تجارب آنها برای ورود به عرصه بینالملل در حوزه وقف و امور خیریه کمک بگیریم.
رحمتی ادامه داد: برای این کار نیاز به سند،الگو و مطالعات تطبیقی حوزه وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل داریم که این مهم به خوبی در سازمان اوقاف شناسایی شده است.
تدوین تعریفی جامع از وقف و امور خیریه
در این نشست غلامعلی رحیمی ،مدیرکل دفتر نوسازی و تحول سازمان اوقاف گفت: از سال 1394 و براساس اهداف و برنامه های سازمان اوقاف و امور خیریه مطالعات لازم برای بررسی نظام مدیریت وقف در عرصه بینالملل آغاز شد که بر این اساس تمامی اقدامات برای پاسخ گویی به سوالات براساس 14 معیار بوده است.
وی افزود: قریب به 8 هزار نفر ساعت و 40 نفر ماه در زمینه این مطالعات تطبیقی و پژوهشی برای بررسی نظام مدیریت وقف در عرصه بینالملل تلاش کردند. ضمن اینکه بیش از 2200 مقاله در این زمینه شناسایی شده که بیش از 400 مقاله در حوزه کشورهای اسلامی و بیش از 200 مقاله در کشورهای غیراسلامی بررسی شده است.
مدیرکل دفتر نوسازی و تحول سازمان اوقاف تصریح کرد: 30 نهاد،موسسه و مرکز در ایران در این خصوص مطالعاتی را در گذشته انجام دادهاند که برای کیفی بودن این مطالعه تطبیقی با آنها ارتباطاتی گرفته شده تا خروجی مطالعات آنها دریافت شود.
وی ادامه داد: تمرکز سازمان اوقاف و امور خیریه براساس خلاءهای موجود در پژوهشها و مقالات بررسی شده در ایران کشورهای اسلامی و غیراسلامی انجام شده است؛ ضمن اینکه تلاش شده تا فرایند مورد نظر سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در این مسیر مورد توجه قرار گیرد تا بر روی محورهایی که تاکنون مطالعاتی در آنها صورت نگرفته تمرکز بیشتری شود.
رحیمی گفت: در اولین اقدام تعریف جامعی از معنای وقف و امور خیریه صورت گرفت تا الگوی مناسبی برای ادامه کار باشد.
وی ابراز کرد: این مطالعه تطبیقی صورت گرفته در سازمان اوقاف و امور خیریه مبنایی بر مدیریتهای این حوزه در عرصه داخلی و بینالمللی خواهد بود.
مقایسه تجربیات وقفی کشورهای اسلامی با غیراسلامی
در بخش دیگری از این نشست، محمد مهدی جعفری، مدیر پروژه بررسی نظام مدیریت وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل اظهار کرد: برای استفاده از تجربیات موفق کشورهای مختلف دنیا در امر وقف و امور خیریه ، تحلیل و بومی سازی اقدامات آنها این مطالعه تطبیقی صورت گرفته است.
وی افزود: برای بهرهمندی مطلوب از مطالعات انجام شده اقدامات وقفی و امور خیریه در 13 کشور اسلامی و در 12 کشور غیراسلامی بررسی و درنهایت مقایسهای بین آنها صورت گرفته است.
جعفری تصریح کرد: در بررسی نظام مدیریت وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل 40 نفر ماه کار کارشناسی، ارتباط با بیش از 4 سازمان و نهاد مرتبط داخلی، مطالعه بیش از 500 گزارش مستند داخلی و همچنین مطالعه بیش از 600 گزارش و مستند بینالمللی در زمینه وقف و امور خیریه صورت گرفته است.
مدیر پروژه بررسی نظام مدیریت وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل گفت: مفهوم وقف و امور خیریه و انواع آن، نیات خیریه در کشورهای مختلف و اهم موارد نیات آنها، روند توسعه نهادهای درگیر در حوزه وقف، وضعیت وقف و امور خیریه در کشورهای مختلف تعداد موسسات خیریه و درآمدها و هزینههای آنها در حوزه وقف بخشی از خروجیهای این مطالعات تطبیقی بوده است.
وی افزود: مکانیزم نظارت و سیستم مدیریت نهادهای وقفی و خیریه در کشورهای جهان، اهداف و شرح وظایف چشمانداز و ماموریت ، خدمات تخصصی موسسات خیریه، خیریههای استثناء از برخی قوانین، قوانین تشویقی برای خیرین ، برنامههای کلان وقف در بخشهای مختلف و همچنین قوانین و دستورالعملهای مدیریت وقف در این 25 کشور مورد بررسی قرار گرفته و بخشی از نتایج مندرج در این مطالعات تطبیقی بوده و سعی شده تا پاسخهایی درخصوص این سوالات جمعآوری شود.
جعفری خاطرنشان کرد: کشورهای امارات متحده عربی، ترکیه، عربستان سعودی، الجزایر، عراق، عمان، مصر، افغانستان، مالزی، اندونزی، سوریه، قطر و کویت از جمله کشورهای اسلامی هستند که بررسی مطالعات تطبیقی حوزه وقف و امور خیریه در آنها صورت گرفته است.
وی اظهار داشت: ایالات متحده آمریکا، آلمان، آفریقای جنوبی، ژاپن، استرالیا، کانادا، هند، انگلیس، سوئد، فرانسه، هلند و ایتالیا کشورهای غیراسلامی هستند که اطلاعات آنها در خصوص نهادها و موسسات وقفی و امور خیریه از این کشورها جمعآوری شده است.
در پایان این نشست مدیر پروژه بررسی نظام مدیریت وقف و امور خیریه در عرصه بینالملل مقایسهای را درخصوص فعالیت نهادها و سازمانهای وقفی و امور خیریه ترکیه،از بین کشورهای اسلامی و همچنین آلمان از بین کشورهای غیراسلامی انجام داده و تمامی فعالیتهای دولتی، سازمانی و روابط بین آنها و قوانین به کار گرفته شده در آن کشورها مورد بررسی قرار گرفت.
/2759/
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}